Η ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΑΝΑ. ΤΗΣ ΚΑΙΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑ.   Leave a comment

Γεωργία Ν. Αγγελοπούλου – Παπαβασιλείου (Μαλλούσα):
«Τα κλειδιά της καρδιάς», ποίηση, 2015

Η Γεωργία Ν. Αγγελοπούλου – Παπαβασιλείου (Μαλλούσα) εμφανίσθηκε στο λογοτεχνικό χώρο το 1992 με την ποιητική της συλλογή «Αθόρυβες διαδρομές». Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει εικοσιένα βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, καθώς επίσης και μελέτες και λογοτεχνικά δοκίμια.
Το έργο της διακρίνεται από ευαισθησία, ειλικρίνεια και ανθρωπιά, σεβασμό προς την Ελληνική Λογοτεχνία και τους μεγάλους λογοτέχνες μας, καθώς για την Αγγελοπούλου το δικό τους έργο αποτελεί πρότυπο και σχολείο λογοτεχνικής παιδείας.
Η Γ.Ν.Α.Π. έχει για τους λόγους αυτούς να επιδείξει ένα έργο πολυβραβευμένο, ενώ έχει και ως προσωπικότητα τιμηθεί για την προσφορά της στη Λογοτεχνία και τα Ελληνικά Γράμματα από έγκυρους και σημαντικούς φορείς. Γιατί έχει σημασία το ποιος βραβεύει ποιον – και εκεί ακριβώς έγκειται και η αξία της βράβευσής της.
Το τελευταίο ποιητικό βιβλίο της «Τα κλειδιά της καρδιάς», 2015, έχει την αφιέρωση «Στη Μάννα μου» με το μότο: «Σ’ έναν κόσμο αμφιβολίας, μόνη βεβαιότητα η αγάπη της». Εξήντα ποιήματα που όλα αποπνέουν, λες, την αγωγή, και την ψυχική και την πνευματική καλλιέργεια με την οποία προίκισε την ποιήτρια η μάνα της – μόνο με την αγάπη της.

Τα τελευταία χρόνια η Γεωργία γηροκομεί την κατάκοιτη αυτή μάνα. Δεν κουράζεται, δεν γογγύζει – και αν το σώμα κουράζεται όμως η ψυχή της το μετουσιώνει όλο αυτό σε εμπνευσμένη ποίηση ανάτασης, προσφοράς, δικαίωσης, αναγνώρισης, ευγνωμοσύνης, χαράς. Είναι η τελευταία φάση της διαδρομής μιας ολόκληρης ζωής που έκαναν μαζί μάνα και κόρη, στενά δεμένες η μια με την άλλη, και μετά την πρόωρη και σκληρή απώλεια του πατέρα στα τρυφερά παιδικά της χρόνια.
Ο συνάνθρωπος, ο έρωτας, η κοινωνία, η πατρίδα, η Ελλάδα, η χριστιανική θρησκεία, οι πρόγονοι, η φιλοσοφία της ζωής, οι δοκιμασίες της αλλά και οι χαρές της, οι ψυχικές διακυμάνσεις, η φύση ολόγυρα, είναι κάποιες από τις ωραίες εμπνεύσεις της.
Στο τέλος της συλλογής δημοσιεύονται σεμνά και απλά μερικές μόνο από τις γνώμες λογοτεχνών και κριτικών, που αποτελούν ύμνο για την ποιότητα και το ήθος της ποίησής της.
Συγχαίρουμε και εμείς θερμά την αγαπητή φίλη Γεωργία.

ΚΑΙΤΗ ΛΕΙΒΑΔΑ
Εκδότρια περιοδικού «Νέα Αριάδνη» – φιλόλογος – κριτικός

Μάιος 2015, Περιοδικό «ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ»
(τεύχος 86, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2015)

Advertisements

Posted Δεκέμβριος 15, 2015 by kopanakinews in Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: