ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ένας!!! Η Τρίπολη, τον θυμάται, τον αγαπά και τον τιμά.   1 comment

Η τοπική Εφημερίδα – ΟΔΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΦΥΛΛΟ 215 – ΣΕΠΤ. –ΟΚΤ. 2012 – αναφέρθηκε σ’ ένα άρθρο της – επιστολή αναγνώστη – με τίτλο:

Γειτονιά… Καραγκιόζης

«Από την Αθήνα σας γράφω: Συνόδευσα τον εγγονό μου σε παράσταση Σκιών… στον Καραγκιόζη δηλ. ο οποίος μετράει 200 περίπου χρόνια ζωής στην Ελλάδα και είναι πέρα για πέρα τουρκική εκδήλωση που πέρασε στην πατρίδα μας… Ήτανε ένας «μοντέρνος Καραγκιόζης» που παιζόταν στο «Σινε-Τριανόν» με τον τίτλο «Karagiozis Music Project», μια δουλειά του Ηλ. Καρελλά… κατά την άποψή μου «ανεπιτυχής»… αφού, τι δουλειά έχει ο συμπαθής μας, πειναλέος, Καραγκιόζης, πολυφαμελίτης κι ερημοσπίτης με τα «Music» και τα «Project»…! Μπορώ, να ’πω, ότι δε συμμετέχω, αφού με απωθούν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στις σύγχρονες παραστάσεις όπως… «ο Καραγκιόζης αστροναύτης» ή «… δικηγόρος» ή … Ο Καραγκιόζης σταματάει στην Επανάσταση του ’21 και στο «Έλληνες με Τούρκους»… από εκεί και πέρα είναι όλα πολύ προχωρημένα που σε κάνουν «να ξερνάς»… Άλλωστε, ποτέ δε συμφώνησα με τις λεπτεπίλεπτες καραγκιοζίστικες φωνές του Σπαθάρη και του Μάνθου Αθηναίου αλλά και των Λοιπών οι οποίοι, μπορεί θεωρητικά να… όμως άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη… Η 100% φωνή ήταν και είναι, αυτή των παιδικών μου χρόνων, στην Τρίπολη, και στο θεατράκι του Παραλά δηλ. η φωνή του Θανάση Σπυρόπουλου. Αυτή πρέπει να είναι η φωνή του Καραγκιόζη, ήτοι τραχιά, ακαλλιέργητη, βραχνιασμένη, παχυπρόφερτη… αφού, ο Καραγκιόζης, σε μια καλύβα έμενε που ’μπαζε απ’ όλες τις πάντες κρύο, στα βουνά γύριζε, τον ντελάλη έκανε… οπότε δεν του πάει το «Αθηναίικο στιλ»… το παρουσιαστικό και «πολίτικο»… αφού άνθρωπος της υπαίθρου ήταν ο Καραγκιόζης… Οι παλιές παραστάσεις, σήμερα, του Καραγκιόζη είναι φρεσκότατες… αφού ξαναγυρίσαμε στη φτώχεια και στη μιζέρια… που η φασολάδα, η μακαρονάδα… θα έχει πέραση… όπως και η αδεκαρίλα, οπότε θα περνάει η «ντομπροσύνη με ολίγη κουτοπονηριά», προκειμένου να ζήσει κανείς αλλά να ζήσει και την οικογένειά του…»

φωτο μαλλουσα για θαναση σπυροπουλοΠολύτιμο στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης, άλλοτε ως φιγούρα και άλλοτε ως θέαμα, ο Καραγκιόζης δημιούργησε ένα αυθεντικό είδος λαϊκού θεάτρου που κατάφερε να αντανακλά και να εκφράζει αξίες και πρότυπα γνήσια ελληνικά. Ως φιγούρα, ο Καραγκιόζης έγινε αξιαγάπητος ήρωας που συμπύκνωνε αρετές και αδυναμίες και μαζί ένα μοναδικό σύμβολο ανθρώπου που μπορεί και αντιστέκεται στη φτώχεια, την κακοτυχία – και την εξουσία – σκορπώντας κέφι και ελπίδα ζωής! Ως θέαμα, μας αποκάλυψε ένα πλουσιότατο και θαυμαστό τρόπο έκφρασης που χάρη στους καραγκιοζοπαίχτες και τη δεξιοτεχνία τους κατόρθωσε με απλά και πρωτόγονα μέσα να γοητέψει, να συγκινήσει και να συναρπάσει εκατομμύρια Έλληνες όπου κι αν βρίσκονταν. Αυτοί οι δύο παράγοντες διαμόρφωσαν το μαγικό κόσμο του Καραγκιόζη που πέρα από διασκέδαση, ψυχαγωγία και απόλαυση αποτελεί για όλους μας μια ανεκτίμητη κιβωτό αυτογνωσίας που οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε.

Η καταγωγή του Καραγκιόζη. Γύρω από το πρόβλημα της καταγωγής του Καραγκιόζη, αν δηλαδή είναι τούρκικο ή ελληνικό δημιούργημα έχουν αναπτυχθεί μύθοι και παραδόσεις άλλοτε υπέρ της μιας και άλλοτε υπέρ της άλλης άποψης. Ο τρόπος και η τεχνική της λατρείας ανάγονται πιθανότατα στα «Ελευσίνια Μυστήρια» ενώ σχετικές αναφορές ανιχνεύονται τόσο στον Πλάτωνα όσο και στον Αριστοφάνη. Οι παραστάσεις του είχαν δύο μορφές: τον «θρησκευτικό» και τον «βέβηλο» ή αισχρό. Η πρώτη μορφή είχε ηθικοπλαστικό χαρακτήρα. Αντίθετα ο «βέβηλος» είχε στόχο να διασκεδάζει τα πλήθη και ήταν γεμάτος αθυροστομίες και βωμολοχίες χωρίς να αποφεύγει συμβολισμούς, που ήταν εμφανείς και στην μεταγενέστερη ελληνική εκδοχή του.

Τ’ όνομά του, «Καραγκιόζ». Στα τούρκικα σημαίνει μαυρομάτης και αναφέρεται, ότι του το έδωσε ένας Έλληνας από την Ύδρα Γ. Μαυρομάτης, τον 18ο αιώνα περίπου.

Η μορφή του. Καμπούρης, φαλακρός, πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, κατεργάρης και καταφερτζής, που όμως αντιμετωπίζει τη ζωή με θυμόσοφη διάθεση, κέφι και αισιοδοξία. Συνεχώς πεινασμένος απλώνει το μακρύ του χέρι, άλλοτε για να ξύσει το κεφάλι του κι άλλοτε για ν’ αρπάξει ό,τι μπορεί από το καθημερινό αλισβερίσι, ενώ παράλληλα του αρέσει να ανακατεύεται σε όλα, να κρίνει, να σχολιάζει, να σαρκάζει και να αυτοσαρκάζεται. Αυθεντικός ήρωας, διαμαρτύρεται για τη ζωή του, αντιστέκεται στην αδικία της αλλά και υπομένει τα πάντα με εγκαρτέρηση, αξιοπρέπεια, ειρωνεία και χαμόγελο!

Οι φιγούρες του. Χατζηαβάτης, Μπαρμπαγιώργος, Σιόρ Διονύσιος, Μορφονιός, Εβραίος, Σταύρακας κ.ά. καθώς και το ξυπόλυτο τάγμα του, τα παιδιά του, Κοπρίτης, Μπιριγκόγκος, Κολλητήρης και η γυναίκα του Αγλαΐα.

«Οι φωνές του Καραγκιόζη, όπως και οι φωνές των πλανόδιων μικροπωλητών, δυνατές, αγνές, μεσογειακές με μιαν επισημότητα που σε κάνει ν’ απορείς και να μην ξέρεις σε ποια αυλή εμαθήτεψαν κι από ποια μεγάλη θρησκεία προέρχονται, με τραβούσαν πολύ περισσότερο από τη σκανδαλώδη ομοιότητα που είχαν οι διαφημίσεις του και οι φιγούρες του με τα αρχαία αγγεία. Όλη η νοστιμάδα της ελληνικής φυλής, εκφρασμένη με ήχους». ( Γιάννης Τσαρούχης)

«Ο Καραγκιόζης είναι το μοναδικό λαϊκό μας θέατρο. Ένα θέατρο βαθύπλουτο σε περιεχόμενο και άφταστο σε σκηνική πρωτοτυπία. Ανεξάρτητα από το αν η αρχική επινόησή του ανήκει σε μας ή όχι, στα χέρια των δικών μας καραγκιοζοπαιχτών το θέατρο των σκιών έφτασε σε ψηλά καλλιτεχνικά επιτεύγματα εκφράζοντας συνάμα με τρόπο σπαρταριστό σύγχρονα βάσανα και παλιούς ελληνικούς καημούς». (Γιώργος Ιωάννου)

Σημείωση: Για όσους δε γνωρίζουν ο Θανάσης Σπυρόπουλος – εν ζωή ακόμα – γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κοπανάκι – Τριφυλίας Μεσσηνίας. Άνοιξε τα φτερά του παίζοντας ανά την Ελλάδα (Κοπανάκι – Καλαμάτα – Τρίπολη – Αθήνα). Πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. «Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός» ήτανε τα στοιχεία – ερεθίσματα, όπως λέει, που τον μάγεψαν και τον έκαναν, αρχικά, στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων, βοηθό – μαθητή στον τοπικό Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκο. Μαθητεύοντας κοντά του έμαθε τις παραστάσεις και τα βασικά μυστικά της τέχνης αυτής. Συνεχίζει τις θεατρικές παραστάσεις του, μαζί με το γυιό του Κώστα, στο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ, που βρίσκεται στην οδό Δωδεκανήσου 37 – Άγιοι Ανάργυροι, και το ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ του ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ στην οδό Λαμπρινής και Έρσης 9 στο Γαλάτσι. Δεν ξεχνά το χωριό μας. Στο Κοπανάκι κάθε καλοκαίρι παίζει και προσφέρει στους συντοπίτες τις φιγούρες του Καραγκιόζη, σκορπά άφθονο γέλιο και ωραίες αναμνήσεις… Αν θέλετε ν’ διαβάσετε να βεβαιωθείτε την αλήθεια, πηγαίνετε Google – Θανάσης Σπυρόπουλος.

«Αξιότιμοι κύριοι, καλησπέρα, πέρα για πέρα… Απόψε θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε…»

«Κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει… είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη…» (Δ. Σαββόπουλος)

Τιμητική προσφορά στην προσφορά του

Με σεβασμό και αγάπη Γεωργία Ναούμ Αγγελοπούλου – Παπαβ. Μαλλούσα Τρίπολη 7/6/2013

 8-9ffa26ddab

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος και οι φιγούρες του

 andros film thanasis spiropoulos karagiozopehtis

Θέατρο Σκιών ΘΑΝΑΣΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Advertisements

Posted Ιουνίου 16, 2013 by kopanakinews in Αφιερώματα

One response to “ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ένας!!! Η Τρίπολη, τον θυμάται, τον αγαπά και τον τιμά.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Αυτό το άρθρο από κάποια που δεν ξέρει θέατρο σκιών. ΜΑΝΘΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ,ΕΥΓΈΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ. Μεγάλα τέρατα αυτής της τέχνης που ήταν και παραμένουν αξέχαστα.Ο Καραγκιοζης αστροναύτης μια παραδοσιακότατη παράσταση που την έπαιζε ο μεγάλος καραγκιοζοπαίκτης Γιώργος Χαριδημος στο θεατρακι του στη Πλάκα. Αυτά είχα να πω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: